Agenda / Workshops | Yoga Meditatie Himalaya Yoga
 • Himalaya Yoga

  Adem Meditatie Praktijk


 • Marilou Hermens

  Jan Provostlaan 62

  3723 RD Bilthoven

  +31 6 5196 4230

  030 225 88 79

  marilou@yogameditatie.nl

  Algemene voorwaarden

 • Agenda / Workshops
  Focus 2 minuten op een rustige continue adem achter je computer, in de auto of onder de douche
  - Marilou Hermens -

  Workshops, trainingen, bijscholingen. Elke workshop wordt als bijscholing aangevraagd bij de Vereniging van Yogadocenten.

  Marilou biedt een brede expertise op het gebied van yoga, ontspanning en ademhaling. De onderwerpen die tijdens workshops aan bod komen worden hier opgesomd. Hebt u een vraag of wilt u meer informatie over de workshops of de onderwerpen? Neem gerust contact op!

  De WimHofMethode
  Adem, koude en concentratietraining, goed voor lichaam en geest. Sinds januari 2015 geeft Marilou als gecertificeerd instructeur ook les in de WimHofMethode.
  Zie http://www.innerfire.nl/freelance-instructeurs voor meer informatie over deze methode.

  wimhofmethode1 wimhofmethode2

  Yoga en Ontspanning voor op de werkvloer
  Een uur les aan personeel van uw bedrijf over yoga en ontspanning op de werkvloer.

  Hartcoherentie en Gezondheid op de werkvloer
  Een half uur een PowerPoint presentatie met uitleg over de werking van het hart en de ademhaling en Hartcoherentie. Door middel van het biofeedbackprogramma Heartmath kan meetbaar en zichtbaar verandering van het hart worden aangetoond. Aansluitend individueel testen van personeel met de Heartmath software met individuele adviezen om stress te verminderen en ontspanning en hartcoherentie te bevorderen.
  grafiek coherentie 3grafiek frustratie waardering

  Mindfulness en Middenrifademhaling in het dagelijkse leven
  Duur: 2 ½ – 3 uur
  Wie heeft er niet eens last van een hoge, onregelmatige borstademhaling, vaak zuchten of opsnuiven van de lucht of stopt zonder het te weten met ademen? Dit brengt heel veel onrust en stress in ons lichaam.
  Een middenrif adembeweging die zonder pauze, stil, vloeiend, dieper, gelijkmatig en door de neus gaat, brengt balans, beïnvloedt de hartfunctie, het zenuwstelsel, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Tijdens uw activiteiten overdag, thuis, op het werk, bij sporten houdt u energie over met deze ademhaling. Bij yoga en meditatie verdiept het de beoefening. Bij pijn en ziekte werkt het ondersteunend. Met biofeedback apparatuur wordt aangetoond hoe de adembeweging, onze stemming en de hartfunctie op elkaar inwerken, zie www.heartmath.nl. Bij deze workshop krijgt u belangrijke informatie voor uw gezondheid en we oefenen samen met allerlei activiteiten uit het dagelijkse leven.
  Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Eerst gaf Marilou alleen in India pranayama training van meerdere dagen. Maar sinds januari 2016 geeft Marilou deze ook in Nederland.

  Effect middenrifademhaling op hartfunctie, sporten, bij hartklachten
  Duur: 2 ½ – 3 uur
  Golfen, tennissen, fitnessen, hockeyen, squashen, paardrijden, wandelen, hardlopen, fietsen en meer. Leer hoe de hartfunctie ondersteund wordt door een goede middenrifademhaling. Merk het verschil bij dit soort inspanningen en hoe het uithoudingsvermogen en dus de prestatie echt toeneemt. Bij hartklachten werkt deze ademhaling ondersteunend voor het hart. Met biofeedback apparatuur voor hartcoherentie zal dit aangetoond worden. In deze workshop komen theorie en praktijk aan bod.
  Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Mindfulness en middenrifademhaling en ademkwaliteiten op Yoga Houdingen
  Duur: 2 ½ – 3 uur of 5 uur
  Bij de beoefening van yoga maakt het een heel groot verschil hoe de adem wordt gedaan tijdens het uitvoeren van de bewegingen en houdingen. Ha (de zonkwaliteiten) en Tha (de maankwaliteiten) van Hatha Yoga worden meer in balans gebracht. Bij meditatie kan het veel meer verdieping en verstilling brengen. Ervaar het verschil. Met biofeedback apparatuur voor hartcoherentie zal dit aangetoond worden. In deze workshop komen theorie en praktijk aan bod. Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Effect middenrifademhaling en ademkwaliteiten op Meditatie
  Duur: 2 ½ – 3 uur of 5 uur
  Om te mediteren is de zithouding van belang. Hoe beter je zit, hoe meer ontspannen het lichaam, hoe vrijer het middenrif kan bewegen en de adembeweging vrijer wordt. Waar breng ik mijn aandacht naar toe in meditatie en hoe doe ik dat? Als de aandacht zeer geconcentreerd naar een bepaalde focus wordt gebracht, werkt dit averechts. Heel ontspannen de adembeweging vriendelijk ondersteunen samen met een heel goed gevoel de focus plaatsen, brengt je in meditatie. Verschillende meditaties zullen beoefend worden nadat met de software van Heartmath hartcoherentie is aangetoond. In deze workshop komen theorie en praktijk aan bod. Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Vrijmaken van de borst en buik
  Duur: een yogales van 2,5 uur, pauze en theorie, uitleg
  Een volledige yogales heeft een bepaalde opbouw: centreren, joints & glands, asanas in een bepaalde volgorde, een shavasana oefening, een pranayama, meditatie. Door dit ontspannen, met een doorgaande stille middenrifadembeweging en liefdevolle concentratie (hartcoherentie) uit te voeren ontstaat er balans in al onze systemen (kosha’s) en verstilling en diepe rust volgt. Zo wordt de Hatha-Yoga een Meditatie.

  Veel yogadocenten, yoga beoefenaars, fitnesscoaches, fysiotherapeuten, trainers weten al veel oefeningen. Door bovenstaande factoren aan de eigen programma’s toe te leren voegen zal het effect veel groter worden. De oefeningen in de yogasessie van 2,5 uur zijn gericht op het vrijmaken van de borst en buik zodat een ruimere, vrijere adembeweging kan ontstaan. Klachten zoals hyperventilatie, duizeligheid, angsten, borstpijnen, kortademigheid, hartritmestoornissen, buikpijnen, obstipatie, maag-buikklachten, slapeloosheid kunnen hierdoor verminderen. Bij veel cliënten, cursisten waren er bijzondere veranderingen. Ervaar het zelf, leer het toepassen en doorgeven. Na de lunch volgt er 1 uur uitleg. Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Aandacht voor de wervelkolom en buikspieren
  Duur: een yogales van 2,5 uur, pauze en theorie, uitleg
  Een volledige yogales heeft een bepaalde opbouw:

  Centreren, joints & glands, asanas in een bepaalde volgorde, een shavasana oefening, een pranayama, meditatie. Door dit ontspannen, met een doorgaande stille middenrifadembeweging en liefdevolle concentratie (hartcoherentie) uit te voeren ontstaat er balans in al onze systemen (kosha’s) en verstilling en diepe rust volgt. Zo wordt de Hatha-Yoga een Meditatie.

  Veel yogadocenten, yoga beoefenaars, fitnesscoaches, fysiotherapeuten, trainers weten al veel oefeningen. Door bovenstaande factoren aan de eigen programma’s toe te leren voegen zal het effect veel groter worden. De oefeningen in de yogasessie van 2,5 uur zijn gericht op de hele wervelkolom en buikspieren. De houding van de nek en de wervelkolom tijdens alle oefeningen is heel belangrijk vanwege zijn anatomie. Werken je buikspieren voldoende? Voor een wisselende neusademhaling en meditatie zijn goede rug- en buikspieren van belang zodat men stabiel en toch ontspannen langere tijd kan stilzitten. Nek-, schouder-, rugklachten en ook hoofdpijnen en rsi klachten kunnen verminderen. Bij veel cliënten, cursisten en yogadocenten waren er positieve veranderingen. Ervaar het zelf, leer het toepassen en doorgeven. Na de lunch volgt er 1 uur uitleg. Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Reinigende oefeningen, de Shatkriyas
  Duur: 5 uur
  Shatkriyas zijn reinigende oefeningen die lichaam en geest schoon houden als voorbereiding op asanas, pranayama en meditatie. De shatkriyas worden genoemd in de Hatha Yoga Pradipika waarin wordt uitgelegd hoe belangrijk ze zijn en dat ze onderdeel zijn van de yoga beoefening. De volgende oefeningen worden gedaan:

  Het eenvoudig schoonspoelen van de maag, de zogenaamde Upper Wash
  Schoonhouden van de neus naar de mond d.m.v. rubber neti
  Schoonhouden van de neus d.m.v. neusspoelen, neti pot
  Schoonhouden van de longen voor de adem d.m.v. kapalbathi
  Schoonhouden van de mond en de tong, tongschrapen
  Het gebruik van olie in neus, mond, ogen, oren
  Yoga oefeningen ter bevordering van een goede adembeweging en spijsvertering
  De reinigende werking van de ademhaling tot op celniveau
  Oefenen van een spijsverteringsademhaling

  Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Aanleren en oefenen van de hele speciale mantrameditatie van Swami Veda Bharati
  Duur 2 ½ – 3 uur
  Van 10.30 – 13.00 uur in Bilthoven
  Suggestie: donatie van € 25,00 of meer of minder die volledig naar Swami Veda gaat.
  Swami Veda geeft elke drie jaar een speciale mantra die helpt om balans te brengen in de emoties en geest. Deze keer, voor de periode van 2010-2013 is het een hele bijzondere, krachtige mantra met aandacht voor elk chakra. We nemen de betekenis door en gaan het gezamenlijk vele keren oefenen, zodat iedereen het kan leren! U krijgt de mantra met uitleg overzichtelijk op cd en papier mee zodat u het thuis makkelijk kan aflezen. Voorwaarde voor deelname is het kunnen toepassen van de vloeiende middenrifademhaling! (swami Veda) Deze workshop geldt als erkende bijscholing voor Yogadocenten.

  Andere workshops zijn:

  • Joints and glands oefeningen volgens Swami Rama en anatomie, fysiologie.
  • Serie ontspanningsoefeningen, serie meditaties.
  • Asanas op prana niveau, wisselende neusademhaling met anatomie en fysiologie.
  • Reiniging spijsvertering met yoga en ayurveda.
  • Omgaan met stress, yogafilosofie, Patanjali, Vedanta.
  • Een dag in stilte, o.a. hatha, meditatie.
  • Verwendriedaagse vanuit Yoga en Ayurveda.

  Internationale Teachers Training
  Internationale Teachers Training onder supervisie van Swami Veda in Rishikesh met 14 dagen zeer intensieve studie en in Nederland begeleiding door stafdocenten Marilou Hermens en Sonia van Nispen. Kosten USS 800 per level, incl. zeer uitgebreide syllabus en heel veel audio en leesmateriaal op website met studie opdrachten voor een heel studiejaar. Extra kosten voor workshops en begeleiding in Nederland. Speciaal voor yogadocenten die verdieping en training zoeken van een eeuwenoude traditie.
  Zie www.himalayanyogatradition.com

  Voor individuele studie, stilte retraite, groepsreizen in Rishikesh, India, zie
  www.ahymsin.org.

  Workshops en trainingen op aanvraag

  Het hele jaar door worden er verschillende workshops en/of trainingen gegeven voor bedrijven, yoga-opleidingen en andere opleidingen.
  U kunt Marilou vragen om bij u op locatie een workshop of training te komen geven.

  In 2014 was Marilou gastdocent op het yogacongres bij de Vereniging van Yogadocenten Nederland, bij de opleiding van Yoga en Kanker, en bij verschillende docenten in hun centrum.

  Wereldmeditaties
  De maandelijkse wereldmeditaties zijn in de yogapraktijk van 21.00 – 21.40 uur. Vanaf 20.45 uur kunt u binnenlopen en na afloop wordt er wat gedronken. Wij verzoeken u van tevoren telefonisch of via mail gratis aan te melden. Donaties worden op prijs gesteld.

  Data van de wereldmeditaties in 2018:
  31 januari, 1 maart, 31 maart, 29 april, 29 mei, 28 juni, 27 juli, 26 augustus, 24 september, 24 oktober, 23 november, 22 december.

   

  Menu